Motion till riksdagen
2020/21:2048
av Teres Lindberg m.fl. (S)

Avdragsrätt för medlemsavgift i fackföreningar och arbetslöshetskassor


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om avdragsrätt för medlemsavgift i fackföreningar och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om avdragsrätt för medlemsavgift i arbetslöshetskassor och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Avdragsrätten för medlemskap i arbetslöshetskassor och fackföreningar avskaffades av den borgerliga regeringen 2007. Skattereduktionen för fackföreningsavgift återinfördes den 1 juli 2018 men avskaffades igen den 1 april 2019 då riksdagen beslutade om den så kallade servettskissbudgeten på förslag från Moderaterna och Kristdemokraterna. Histo­riskt har avdragsrätten för akassor funnits sedan 80-talet, medan avdragsrätten för fack­avgift funnits sedan 2002. Samtidigt fick arbetsgivarföreningarna behålla sina avdrag, vilket gjorde att både tryggheten på arbetsmarknaden och stabiliteten i lönebildningen äventyrades under finanskrisen.

Avskaffandet av avdragsrätten slog hårt mot många av Sveriges fackföreningar och arbetslöshetskassor. Landsorganisationen i Sverige kunde under åren 2007–2010 se ett medlemstapp på över 200 000 medlemmar som en direkt effekt av de högre avgifterna då medlemmar tvingades välja mellan att ha råd med arbetslöshetskasseavgiften och facket. Även antalet medlemmar i arbetslöshetskassorna sjönk under åren 2007–2010. Redan 2007 hade över 320 000 lämnat arbetslöshetskassorna.

För att stärka stabiliteten i svensk lönebildning och utveckla den svenska modellen behöver därför ordningen med avdragsrätt återställas.

 

 

Teres Lindberg (S)

 

Leif Nysmed (S)

Lars Mejern Larsson (S)

Björn Petersson (S)