Motion till riksdagen
2020/21:2043
av Björn Petersson m.fl. (S)

Krav på verksamhetsövergång och meddelarfrihet vid upphandlingar i kollektivtrafiken


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om upphandlingskrav inom kollektivtrafiken och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Genom upphandling av trafik har arbetstagarna inom kollektivtrafiken fått en mer otrygg vardag. Inte bara kan de bli tvingade att söka om sina jobb – varje ny upphand­ling kan dessutom innebära att arbetsgivare ges tillfälle att slingra sig ur tidigare överens­kommelser.

De regionala kollektivtrafikmyndigheter som upphandlar trafiken är politiskt styrda. Därför handlar upphandling och de krav som ställs på leverantören om medvetna poli­tiska beslut. Myndigheter som upphandlar kollektivtrafik kan ställa långtgående krav. En viktig åtgärd är att ställa krav på personalövertagande. Det innebär att politikerna garanterar att personalen ska få följa med sina jobb till den nya arbetsgivaren, utan att få sämre arbetsvillkor. Det är också viktigt att myndigheterna ställer krav på att företagen ska erbjuda villkor som stämmer överens med gällande kollektivavtal.

EU:s kollektivtrafikförordning är i detta hänseende tydlig. I artikel 4.5 stadgas (artikeln är direkt tillämplig) att de regionala kollektivtrafikmyndigheterna får ställa krav på personalövertagande oaktat om det föreligger verksamhetsövergång i arbets­rättslig mening eller inte. Denna möjlighet tycks dock ha gått de upphandlande myndig­heterna förbi, och därför krävs åtgärder och förtydliganden i lagstiftning.

Krav på meddelarfrihet ställs aldrig av de regionala kollektivtrafikmyndigheterna i dag. Detta leder till försämrad kollektivtrafik med större risk för olyckor eftersom personalen får svårt att anmäla brister. Genom krav på meddelarfrihet skapas en kultur där de anställda vågar berätta om missförhållanden såsom säkerhetsbrister inom kollektivtrafiken.

 

 

Björn Petersson (S)

 

Lars Mejern Larsson (S)

Leif Nysmed (S)