Motion till riksdagen
2020/21:2036
av Joakim Sandell och Niklas Karlsson (båda S)

Kommunala hastighetskameror


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att kommuner ska få möjlighet att sätta upp och finansiera hastighetskameror och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Idag har Trafikverket igång 1 800 hastighetskameror. De räddar cirka 20 liv per år. Dessutom räddas fler än 70 personer per år från att bli allvarligt skadade i trafiken. De första hastighetskamerorna sattes upp redan 2007, men idag finns det inga inne i tät­orter. Utgår du från Malmö är närmaste kameran du stöter den du kör förbi på väg 101 söderut mellan Käglinge och Västra Ingelstad.

I New York utökas antalet trafikkameror. År 2013 installerades de första 20. I år är staden uppe i 2 000. Beslut är fattat om att det ska sitta en kamera inom en radie på 400 meter från varje skola i staden. Kamerorna har, i New York, lett till färre olyckor (en minskning med 15 procent) och färre allvarliga skador (en minskning med 17 procent). Böterna är på 500 kronor och ges till den som kör minst 16 km för fort på deras 40vägar. Även i många europeiska städer så installeras det hastighetskameror.

I polisens trygghetsmätning så är det faktiskt så att det enskilt största problem som Malmöborna tar upp är bilar som kör för fort. 52 procent av de svarande upplever detta som ett problem. Människor vill ha trygghet i trafiken. I till exempel Malmö stads utvärdering av sänkningen av hastighetsgränsen i staden, från 50 till 40 kilometer i timmen, så visade det sig att sju utav tio tycker att sänkningen var bra. Minskade hastigheter ger inte bara tryggare miljö. Det bidrar även till bättre luftkvalitet och lägre buller.

Samtidigt måste polisen, naturligtvis, prioritera annan brottslighet. Idag har de inte möjlighet att kontrollera hastigheter så att det leder till ändrat beteende bland bilisterna.

Farthinder som gupp, actibump och avsmalnade körbanor ökar trafiksäkerheten. Målet med sådana åtgärder är att det ska vara lätt att göra rätt för trafikanterna. Mot dem som ändå kör i för höga hastigheter blir kameror ett utmärkt komplement. På stora genomfarter är det dessutom svårare att anlägga farthinder.

Ett sätt att underlätta för kommuner att skapa trygga trafikmiljöer, förbättra luft­kvalitén och få ner bullernivåerna är att ge dem möjlighet att sätta upp och finansiera hastighetskameror.

 

 

Joakim Sandell (S)

Niklas Karlsson (S)