Motion till riksdagen
2020/21:2029
av Per Ramhorn m.fl. (SD)

En nära och tillgänglig vård


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en utökning av patientregistret till att även omfatta primärvården för en systematisk nationell uppföljning och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att staten bör ta ett större ansvar för dimensioneringen av specialistläkarna och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Socialstyrelsen bör bemyndigas att ta fram bestämmelser om fast läkarkontakt och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Svensk hälso- och sjukvård är sjukhusdominerad och primärvården utgör en mindre del av hälso- och sjukvårdssystemet, men primärvården har en viktig roll att fylla för en mer jämlik, patientcentrerad och effektiv hälso- och sjukvård och den rollen kommer bli allt viktigare framöver.

Det finns ett stort behov av systematisk nationell uppföljning av primärvården på aggregerad nivå. Det är av stor vikt att Sverige snarast bygger upp en sådan nationell uppföljning. Uppföljningen bör vara oberoende från utförare och huvudmän samt lämna möjlighet till insyn.

Förstahandsalternativet för den systematiska nationella uppföljningen av primärvården bör vara en utökning av patientregistret till att omfatta primärvården, då detta väsentligt skulle kunna öka möjligheterna till mer kvalificerade analyser. Ur ett internationellt perspektiv saknas det i Sverige i dag möjligheter att följa patienternas hela vårdförlopp och samlade vårdkonsumtion över vårdformer, vilket är möjligt i flera jämförbara länder.

Staten bör ta ett större ansvar för dimensioneringen av specialistläkare. Staten behöver också stärka sin styrning och stötta regionernas arbete, till exempel genom utvecklade prognoser och genom att anpassa kunskapsmålen för läkarnas grund- och vidareutbildning efter befolkningens och hälso- och sjukvårdens behov.

För att möjliggöra en god och patientsäker vård måste uppdraget med fast läkar­kontakt i primärvården kunna avgränsas. En rimlig begränsning av antal patienter per fast läkarkontakt kan t.ex. ge bättre förutsättningar för den enskilde läkaren att vara tillgänglig för sina patienter och erbjuda en god och säker vård. Det ger även läkaren möjlighet att ha kontroll över sin arbetssituation. En god arbetsmiljö för medarbetare i primärvården är även en grundläggande förutsättning för att primärvården ska ses som en attraktiv arbetsplats.

Vi anser att Socialstyrelsen ska bemyndigas att ta fram de bestämmelser om fast läkarkontakt som behövs för att garantera en god och säker vård.

 

 

Per Ramhorn (SD)

 

Christina Östberg (SD)

Carina Ståhl Herrstedt (SD)

Clara Aranda (SD)

Ann-Christine From Utterstedt (SD)