Motion till riksdagen
2020/21:2025
av Mattias Vepsä och Magnus Manhammar (båda S)

Hållbar konsumtion för att nå netto noll senast 2045


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör överväga om ett nytt mål för konsumtionsutsläpp bör inrättas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Våra konsumtionsbaserade utsläpp blir allt större. Ska vi klara omställningen måste vi också styra om vår konsumtion och ställa om till en cirkulär ekonomi. Detta gäller såväl den privata som den offentliga konsumtionen. Men olika grupper och människor konsu­merar på olika sätt. Det ligger en stor orättvisa i hur vissa tar ett större utrymme än andra. Dagens konsumtionssamhälle är kort och gott både ohållbart och orättvist; detta framgår av flera uppmärksammade rapporter som slår fast att det är den absolut rikaste procenten människor som själva står för de största utsläppen.

Det krävs nu åtgärder för att öka omställningstakten, och regeringen bör i arbetet med att utveckla klimatpolitiken överväga om ett nytt mål för konsumtionsutsläpp bör inrättas. Regeringen har under föregående och innevarande period på ett mycket bra sätt visat på handlingskraft. Med ny klimatlag och nya mål för klimatpolitiken och inte minst i och med regeringens uttalade vision om att bli världens första fossilfria välfärdsnation visar Sverige ett unikt ledarskap. Men vi kan och måste göra mer.

 

 

Mattias Vepsä (S)

Magnus Manhammar (S)