Motion till riksdagen
2020/21:2022
av Mattias Vepsä (S)

Skatteöversyn för ökad jämlikhet och rättvisa


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att genom en skatteöversyn bryta utvecklingen med växande ojämlikhet i syfte att förstärka välfärden och öka jämlikheten mellan människor i vårt land och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I decennier har ojämlikheten mellan människor vuxit. Flera av varandra oberoende organisationer har de senaste fem tio åren varnat för hur ett växande klassamhälle gör oss alla svagare LO, OECD och i somras regeringens egen jämlikhetskommission. Samtidigt som ojämlikheten växer är våra gemensamma framtidsutmaningar enorma.

Det är dags för en omfattande skattereform.

Reformen ska öka sysselsättningen och antalet arbetade timmar med sänkt skatt på jobb och företagande, bidra till att klimat- och miljömål nås, stärka Sveriges konkur­renskraft, utjämna dagens växande ekonomiska klyftor, sänka marginalskatten och uppnå att färre betalar statlig inkomstskatt, förenkla genom att begränsa undantag, minska hushållens skuldsättning och bidra till att förbättra bostadsmarknadens funktionssätt, öka finanssektorns skatteandel och långsiktigt trygga välfärden.

 

 

Mattias Vepsä (S)