Motion till riksdagen
2020/21:2011
av Anders Österberg (S)

Förstärkt polisutbildning i Järva


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om polisutbildning i Tensta samt polisens hästutbildning till Hästa gård i Akalla och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Många i Järva är oerhört glada för det nya polishuset i Rinkeby. Förutom den förstärkta tryggheten innebär det också att det är den första stora myndigheten som kommer till området på länge. Ett av de stora politiska misstagen var när myndigheter och social service flyttade från Järva för mer än ett decennium sedan. Med polishuset kommer fler arbetstillfällen och fler som kommer att handla, träna och förhoppningsvis på fler sätt bidra till utvecklingen i södra Järva.

Järva har det senaste året varit hårt tyngt av gängkriminalitet och bara under sommaren 2020 har det varit flera som blivit mördade i området eller personer med koppling till Järva. Det kommer att behövas mycket förebyggande arbete men också fortsatt översyn av olika straffskalor och förstärkning av tullen.

En del i det förebyggande arbetet men också för att öka förståelsen av Järva vore att förlägga delar av polisutbildningen till exempelvis de icke utnyttjade lokalerna på gamla Ross Tensta Gymnasium. Det skulle precis som i Rinkeby innebära att fler personer skulle få anställning men också att flödet inom Stockholm skulle öka. Dessutom får de som går en polisutbildning i Tensta också en större förståelse för ett område som Järva, vilket skulle vara mycket positivt på sikt.

Utöver detta skulle Hästa gård, som ligger i Akalla på norra Järva, kunna vara intressant för polisens hästutbildning. Där finns redan den infrastruktur som behövs för att genomföra polisens hästutbildning och lokaler som det skulle gå att genomföra teori­utbildning i. Detta skulle också innebära en förstärkning av den lokala gården vilket i förlängningen också skulle medföra positiva bieffekter till Akalla.

 

 

Anders Österberg (S)