Motion till riksdagen
2020/21:2002
av Linus Sköld och Ida Karkiainen (båda S)

Mer jämlika fritidsaktiviteter för barn och unga


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att vidta åtgärder för ett mer jämlikt deltagande i förenings- och idrottsliv för alla barn och unga och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Kultur, idrott och friluftsaktiviteter är viktiga delar i utbudet av meningsfulla fritidsaktiviteter för barn och unga i hela landet. Det leder till bättre hälsa och livskvalitet att få vara del av en gemenskap eller utöva en idrott eller spela ett instrument. Men deltagandet är i dagsläget inte på lika villkor för alla barn.

Medlemsavgifter, terminsavgifter, deltagaravgifter, kostnader för utrustning och så vidare är ofta så höga att barn i ekonomiskt utsatta hem utesluts från att delta i förenings, kultur- och idrottsliv. Klassklyftorna blir tydliga.

Avgifter finansierar föreningslivet och idrotten till viss del. Men de flesta dylika aktiviteter har merparten av sin finansiering från det offentliga. Stat, regioner och kommuner bidrar på olika sätt till dessa aktiviteter – men det räcker uppenbart inte för att göra deltagandet tillgängligt på likvärdiga villkor för alla barn.

På många håll i Kommunsverige inrättas olika typer av sportotek eller fritidsbanker för att tillgängliggöra den utrustning som krävs på lika villkor för alla barn. Den som inte vill eller kan spendera tusentals kronor på ny hockeyutrustning eller ridgrejer till sitt barn kan låna på dessa inrättningar så att alla barn kan prova på idrotter oberoende av familjens ekonomi. Det är bra initiativ som borde vara tillgängliga för alla, oberoende av vilken kommun man växer upp i. En möjlig väg är att reglera denna funktion.

Det vore värdefullt om det gick att avskaffa avgifter förknippade med meningsfulla fritidsaktiviteter för barn och unga, eller åtminstone sätta ett tak på hur höga dessa avgifter får vara. En möjlig väg skulle kunna vara att villkora alla föreningsstöd till barn- och ungdomsverksamhet från det offentliga med en maximal avgift.

 

 

Linus Sköld (S)

Ida Karkiainen (S)