Motion till riksdagen
2020/21:1995
av Anna Wallentheim (S)

Betaltjänster för föreningar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att ändra i lagstiftningen för betaltjänster i syfte att minska nackdelarna för föreningslivet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige har ett rikt föreningsliv som gör stor skillnad för många barn, ungdomar och vuxna. Det är en viktig del av det som vi känner som det svenska samhället. Vi vet att föreningslivet berikar många människors liv och det bygger dessutom ofta på ideellt arbete och starkt engagemang från dem som deltar. Många föreningar kämpar med eko­nomin, utöver att man ideellt skall planera och genomföra verksamhet så handlar det många gånger även om att hitta sätt att få ihop lite extra pengar till föreningskassan. Det brukar handla om marknader, kioskförsäljning och liknande.

Sedan en tid tillbaka har vi fått tillgång till flera nya betalningsmetoder vid sidan av kontanter och sedvanlig kortbetalning. De nya betalningsmöjligheterna har många för­delar som förenklar för företag och föreningar. Det har varit svårt, dyrt och krångligt för föreningar att använda kortbetalning då det kräver tillgång till maskiner, uppkoppling m.m. Swish är en av dessa tjänster som på det sättet är ett mycket enklare sätt som gjort att även föreningar kan serva kunder utan kontanter och får en mindre handkassa. Själv­klart kostar tjänsten att använda. Föreningar har hos bankerna samma prissättning som företag. Det kostar upp till 2,00 SEK per transaktion utöver årsavgiften för en förening att använda tjänsten. Betänk att de flesta i en kiosk på en idrottsplats handlar en glass eller en kopp kaffe, det blir en dyr affär för föreningarna och en fin förtjänst för banken. Om föreningar kunde få ett rabatterat pris per transaktion skulle de få mer pengar över till sin verksamhet som betyder så mycket för vårt samhälle.

Därför vill jag lyfta vikten av att samråda med bankväsendet och se över möjligheten att minska nackdelarna med betaltjänster inom föreningslivet.

 

 

Anna Wallentheim (S)