Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur en fungerande kontanthantering i landsorten ska kunna åstadkommas och tillkännager detta för regeringen.
Det är välkommet att den digitaliserade hanteringen växer för ett kontantfritt samhälle, och i framtiden kommer kontanterna att vara ett minne blott. Men samhället är inte där ännu.
Det är fortfarande mycket kontanter i omlopp och så länge bankomater och växlingskontor tillhandahåller kontanter måste också insättning kunna ske smidigt.
Det är många som drabbas när bankerna inte tillhandahåller kontantservice. Många landsbygdsföretag har stora problem med att hantera växelkassor och insättningar från kontant försäljning. Inom besöksnäringen är det vanligt att besökare från andra länder använder kontanter vid inköp i Sverige.
För landsbygdsföretagaren innebär det många och långa resor till en eventuell insättningsautomat, vilket tar tid och pengar från företaget och dessutom påverkar miljön negativt.
Många offentliga förvaltningar t ex inom hälso-och sjukvården tar inte längre emot kontanter, vilket är problematiskt för samhällsmedborgare som inte använder kort.
Även föreningar har problem med att på ett säkert sätt bli av med de kontanta intäkterna från kioskförsäljning, lotterier eller andra aktiviteter. Osäkerheten och otryggheten att inte kunna sätta in kontanterna på en närbelägen bank är oacceptabel.
Det är förståeligt att bankerna inte vill ta risken med kontanthantering men risken för rån har istället lagts på landsbygdsföretagaren och föreningskassören.
Små företag får gömma dagskassan på ett förhoppningsvis säkert ställe eftersom det är alltför långt till den bank som tar emot kontanterna eftersom banken på orten inte gör det.
Men det finns även andra argument för denna valfrihetsfråga. Ett ökat antal personer vill inte använda kort för att slippa bli ”registrerade” vid handel hos butiker och andra företag.
Lotta Finstorp (M) |
|