Motion till riksdagen
2020/21:1981
av Lotta Finstorp (M)

Vintertid som standardtid


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att införa den s.k. vintertiden som standardtid i Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sedan 1980 har vi haft sommartid i Sverige, och sommartiden regleras i förordningen (2001:127) om sommartid. Argumentet för att ställa fram och tillbaka klockan har varit att få möjlighet att vara ute i solljuset längre. Däremot saknas tydliga samhällsekono­miska vinster med omställningen.

Det finns forskning som tyder på att omställningen till sommartid och den timme man förlorar på detta kan ha negativa konsekvenser för människor. Den förlorade sömn­en påverkar den interna dygnsrytmen negativt, och det kan ta flera veckor för många att anpassa sig till den nya tiden. Det finns även forskning som visar att risken för trafik­olyckor och arbetsplatsolyckor ökar dagarna efter omställningen till sommartid på grund av att flera kör och arbetar trötta. Forskare från Karolinska institutet har även i en under­sökning visat att antalet hjärtinfarkter i genomsnitt ökar med cirka fem procent under den första veckan efter omställningen till sommartid.

I stället för denna konstanta tidsomställning borde Sverige ta ett initiativ till att av­skaffa denna tidsomställning så att vintertiden i stället blir permanent standardtid. För­delen skulle vara att vi skulle undvika den omställning som sker varje år på våren och hösten.

 

 

Lotta Finstorp (M)