Motion till riksdagen
2020/21:1971
av Boriana Åberg (M)

Säkerhetsspärr för överföring av lagfart


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skärpa processen för överförande av lagfart i enlighet med vad som anförs i motionen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Varje år sker ett antal försök till lagfartskapningar. Antalet är inte särskilt stort, men de som drabbas utsätts för stort obehag, och måste gå till domstol för att få rätt. Fortfarande är det förbluffande lätt att lura till sig lagfart på en fastighet. Det räcker till exempel med ett par förfalskade signaturer på ett gåvobrev. Inga kontroller av dokumentets äkt­het görs av Lantmäteriet. Sedan nio år tillbaka skickar Lantmäteriet ett vanligt brev per post efter att en lagfartsöverlåtelse har gjorts, men när den som är utsatt för en lagfarts­kapning får detta brev är det redan för sent att agera för att förhindra kapningen.

För att förhindra bedrägerier av detta slag behöver rutinerna skärpas upp. En enkel spärråtgärd kan vara att den som ska överföra en lagfart till någon annan alltid kontaktas av Lantmäteriet för att godkänna överlåtelsen. Alternativt digitaliseras hela processen, och själva överförandet måste signeras med bank-id.

 

 

Boriana Åberg (M)