Motion till riksdagen
2020/21:1967
av Lars Jilmstad (M)

Stoppa utförseln av stöldgods


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen skyndsamt bör vidta de åtgärder som behövs för att stoppa utförseln av stöldgods och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under många år har det varit uppenbart att det är alltför enkelt att föra stöldgods ut ur landet. Det har gått så långt att många liknar Sverige vid en godisbutik för utländska stöldligor. Stöldgods i parti och minut lämnar vårt land. Båtmotorer, lantbruksmaskiner, stöldgods från företag och byggarbetsplatser stjäls av internationella ligor, lastas på lastbilar och andra större fordon och förs ut ur landet. Risken att bli stoppad och få godset undersökt är minimal.

Ett antal motioner som syftar till att verkningsfulla ingripanden görs för att få stopp på detta har lagts. Riksrevisionen menar att Tullverket har de verktyg som behövs för att kunna ingripa, men ser samtidigt att resurser inte avdelas på sådant sätt att denna utförsel stoppas.

Den tråkiga sanningen är att det fortfarande är i stort sett riskfritt att föra ut stöld­gods. För den stora allmänheten och särskilt för de som drabbats av stölderna ter sig detta fullständigt obegripligt. Det är resoluta åtgärder nu, inte i morgon eller i en avlägsen framtid när alla operativa organ uppnått full styrka, som måste till.

Det borde inte vara så svårt att åstadkomma detta. Antalet utförselplatser är förhål­landevis lågt, och såväl manuella besiktningar som tekniskt mera avancerade röntgen­undersökningar av fordon fordrar inte några gigantiska insatser.

Det finns också uppgifter som visar att de kriminella som sköter om själva utförseln ytterligare minskar risken för att fordonen ska undersökas genom att anlända så sent till hamnen att ingripanden riskerar att försena båtavgångar.

Genom överenskommelser med rederier om skärpta regler för ankomst till hamnen borde detta enkelt kunna stoppas.

Skyndsamma åtgärder behövs. Nuvarande förhållanden göder kriminalitet.

 

 

Lars Jilmstad (M)