Motion till riksdagen
2020/21:1947
av Boriana Åberg (M)

Otillåten läsning av medicinska journaler


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skärpa straffet för brott mot sekretesslagen och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ålägga den som ansvarar för ett journalsystem att informera patienten vid varje tillfälle någon läst ens journal, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Det förekommer fall där sjukvårdspersonal ertappas med att otillbörligen läsa patient­journaler trots bestämmelserna om sekretess inom vården. Oftast upptäcks detta genom rutinkontroll, varför det kan antas att mörkertalet i detta avseende är stort. Varje enskilt fall av journalintrång är ett fall för mycket, och orsakar stor kränkning för den utsatta patienten. I vissa fall kan den typen av sekretessbrott få mycket allvarliga konsekvenser. Till exempel när patienterna finns i en ”heders”-relaterad kontext. Förra året avslöjades en man som hade läst i 63 kvinnors gynjournaler, samt lagt ut känslig information på internet. Ett annat fall är Malmöläkaren som kartlagt känslig information om ogifta afghanska kvinnor i släkten.

För att komma till rätta med dessa brott behöver sekretesslagen skärpas. Det bör också åläggas sjukvårdshuvudmannen, eller den annan organisation som ansvarar för journalsystemet, att informera patienten vid varje tillfälle någon läst ens journal. 

 

 

Boriana Åberg (M)