Motion till riksdagen
2020/21:1944
av Boriana Åberg (M)

Samla välfärdsutbetalningarna i en myndighet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att alla utbetalningar från välfärdens transfereringssystem ska hanteras av en myndighet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I takt med att transfereringssystemen inom välfärdssektorn expanderat, såväl genom till­komsten av nya bidrag, som genom att fler individer uppbär stöd i de olika systemen, har bedrägerierna mot dessa välfärdssystem ökat lavinartat de senaste åren. Myndigheternas förmåga att ha kontroll över alla utbetalningar, och därmed förhindra bedrägerier, har drastiskt urholkats i och med den ökade omfattningen och komplexiteten avseende ut­betalningarna, samtidigt som de kriminella ligornas metoder och tillvägagångssätt blivit allt mer avancerade.

Mot denna bakgrund ter det sig fullt logiskt att välfärdssystemen är mycket attraktiva för de kriminella nätverken att ge sig på. Enorma summor pengar i omlopp, kontrollen nästintill obefintlig, risken att bli upptäckt minimal och straffsatserna låga. Denna typ av bedrägerier är i dag därför en väsentlig del av den grova organiserade brottsligheten, och de förekommer mot i princip alla myndigheter som gör utbetalningar från något av våra transfereringssystem. Det är så klart helt oacceptabelt att skattepengar, som är avsedda för människor i behov av olika typer av stöd, istället går till kriminella ligor. Därför krävs avsevärt bättre kontrollinstrument än vad vi har i dag.

Ett väsentligt steg i rätt riktning skulle vara att alla utbetalningar från välfärdens transfereringssystem hanteras av en myndighet. Då vi redan har ett antal väletablerade myndigheter inom området bör detta uppdrag ges till en av dessa befintliga myndig­heter. Något behov av att inrätta en ny för ändamålet särskild myndighet torde inte föreligga.

 

 

Boriana Åberg (M)