Motion till riksdagen
2020/21:1943
av Boriana Åberg (M)

Id-kort för efterlysta


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att polisen bör ges behörighet att kontrollera om personer som ansöker om id-kort är efterlysta, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda vid vilka andra myndighetskontakter som är förenade med identitetskontroll motsvarande kontroll kan göras och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ett av många problem när det gäller att få till stånd en effektiv brottsbekämpning i Sverige är myndigheters bristande förmåga att samarbeta, och oförmågan att använda sig av de uppgifter om kriminella och efterlysta personer som finns i olika register. Det senare ofta på grund av att det saknas lagligt stöd för att ta del av och utnyttja dessa uppgifter.

Ett iögonfallande exempel är att enligt gällande lagstiftning saknar polisen behörig­het att kontrollera om en person är efterlyst när denne ansöker om id-kort. En efterlyst person kan alltså helt sonika vandra in på en polisstation, legitimera sig, beställa nya id-handlingar och lämna polisstationen utan att riskera att gripas. Inte nog med att detta kastat ett löjets skimmer över hela det svenska myndighetssystemet. Det får de facto som konsekvens att grovt kriminella fortfarande går fria, trots att de med en mycket lätt insats hade kunnat gripas.

Ett jämförande exempel är när man i New York City på allvar tog tag i brottsbe­kämpningen i början av 90-talet. Då upptäckte man att grovt kriminella kunde gå ut och in genom dörrarna på stadens fängelser, som besökare till interner, utan att behöva identifiera sig. Därmed riskerade de aldrig att gripas i detta sammanhang. Genom att införa obligatoriska identitetskontroller, och jämföra uppgifterna med register över efterlysta brottslingar, kunde flera hundra kriminella gripas och lagföras.

Vi måste i Sverige börja anta en mer pragmatisk och rationell syn på brottsbekämp­ning. Myndigheterna måste bli bättre på att samarbeta och uppgifter i redan befintliga register måste i betydligt högre grad tillåtas användas i detta syfte. Överdrivet värnande om den personliga integriteten får inte hindra oss från att låsa in de som är farliga för sin omgivning.

 

 

Boriana Åberg (M)