Motion till riksdagen
2020/21:1941
av Boriana Åberg (M)

Stoppa välfärdsbedrägerierna


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skärpa kontrollen över välfärdsutbetalningar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Hundratals miljarder har de senaste åren felaktigt betalats ut från de offentliga trans­fereringssystemen. I takt med att transfereringssystemens omfattning ökat och antalet människor som erhåller utbetalningar från desamma ökat avsevärt har myndigheternas kontroll över att utbetalningarna görs i enlighet med gällande regelverk till berättigade mottagare blivit allt sämre. Bedrägerierna mot de skattefinansierade välfärdssystemen är i dag mycket omfattande, och ett tilltagande samhällsproblem.

Ett av de problem som uppenbarar sig i detta sammanhang är att det saknas kontroll över vem som bor i landet, och därmed uppfyller ett av de grundläggande kriterierna för att vara berättigad att ta emot något av dessa bidrag. Helt absurda exempel kan räknas upp i detta avseende. Alltifrån främmande makts statsråd som uppburit ersättning från transfereringssystemen, till en- och tvårumslägenheter med tiotals, ibland upp emot närmare hundra personer, skrivna på adressen. Bruket av dubbla eller flerdubbla identi­teter har blivit ett vanligt tillvägagångssätt att tillskansa sig hundratusentals kronor man inte är berättigad till.

Åtgärder måste omgående vidtas för att säkerställa att våra skattepengar används till det de är avsedda. Detta görs lämpligen genom att skärpa kontrollen vid utbetalningar. Absolut nödvändigt att beakta är att alla då måste identifiera sig på ett säkert sätt, förslagsvis med biometriska uppgifter, för att stävja ovan nämnda problem med flera olika identiteter för samma person.

 

 

Boriana Åberg (M)