Motion till riksdagen
2020/21:1925
av Lotta Finstorp (M)

Återbetalning av fordonsskatt


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten att ändra karenstiden från 15 dagar till 4 dagar för återbetalning av fordonsskatten för fordon i yrkestrafik (bussar, lastbilar och taxi) samt hyrbilsföretag och uthyrningsfordon på bensinstationer i vägtrafikskattelagen (2006:227) och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

På grund av coronakrisen har flera företag inom transportsektorn tvingats ställa av sina fordon för att inte behöva betala fordonsskatt och försäkring eftersom de saknar inkomster då resandet gått ner. Coronakrisen har slagit oerhört hårt framförallt mot företag som har sin verksamhet relaterad till besöksnäringen. Här finns bland annat landets turistbussar.

Fordon som är avställda är som utgångspunkt inte skattepliktiga, men i regelverket finns en karenstid på 15 dagar för fordon som har en fordonsskatt på över 4 800 kr/år (2 kap. 13 § vägtrafikskattelagen). Det innebär att om fordonet ställs på igen inom de 15 dagarna ska fordonsskatt betalas från avställningsdagen i stället för från dagen för påställningen. Inom kort väntas riksdagen rösta om ett förslag om att sänka karenstiden till fyra dagar för nyare husbilar under de tre första åren. Karenstiden borde även sänkas för fordon i yrkestrafik (bussar, lastbilar och taxi) samt hyrbilsföretag och uthyrnings­fordon på bensinstationer, men av andra skäl.

Fordon i yrkesmässig trafik är intimt förknippade med arbetstillfällen, och kan fordonet köras innebär det arbete och företagsöverlevnad, i förlängningen också skatteintäkter för samhället. Om exempelvis en turistbuss är avställd men får en enda körning för ett fotbollslag är det ett sätt att långsiktigt säkra verksamheten men att ställa på bussen för en enda körning blir dyrt. Av- och påställning av fordon för dessa företag sköts i dag digitalt. Det innebär att en sänkning av karenstiden kommer att innebära begränsad påverkan på myndigheterna i fråga, Skatteverket och Transportstyrelsen. Kontakter och samtal med branschorganisationer och myndigheter inom området ger också en bild av att detta i sig inte innebär några ytterligare administrativa bördor för någon part, då dagens system huvudsakligen är digitalt och automatiskt. En fortsatt karenstid, men i stället på fyra dagar skulle säkerställa att företag som använder fordonen under exempelvis måndag till fredag inte ställer av fordonen varje helg.

De fordon som finns behöver kunna nyttjas effektivt, även i de kristider vi lever i just nu. En ändrad karenstid skulle underlätta för företag inom olika branscher, t.ex. åkerier, bussföretag, taxi, bensinstationer och hyrbilsföretag. En karenstid på 15 dagar fyller i en digitaliserad värld inget syfte och en sänkning skulle innebära minskat regelkrångel och minskade kostnader, särskilt för små och medelstora företag i transportsektorn.

 

 

Lotta Finstorp (M)