Motion till riksdagen
2020/21:1918
av Hillevi Larsson och Emilia Töyrä (båda S)

Demokratiskt vald statschef


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en demokratiskt vald statschef och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Visst känns det skönt att konstatera, när man ser sig om i världen, att Sverige är en demokrati. All offentlig makt i vårt land utgår från folket. Vi har ett folkvalt parlament, en demokratiskt utsedd regering, fristående domstolar, fria medier, yttrandefrihet och religionsfrihet ... men en statschef som ärver sitt ämbete.

Sverige är en av Europas sista monarkier. Endast ett fåtal länder har kvar den praxis som säger att en person föds till statschef och där detta ämbete är förbehållet före­trädarna för en viss ätt. Detta system är i grunden oförenligt med principen om att all makt ska utgå från folket och alla människors lika värde.

Monarkin är en rest från det gamla ståndssamhället. Det är inte värdigt en modern demokrati att rikets högsta ämbete går i arv. Det är dags för Sverige att slutligen lämna denna del av sin historia bakom sig.

Regeringen bör därför överväga en framtida översyn av statsskicket som syftar till att statschefen inte bara ska företräda folket, utan även vara vald av folket.

 

 

Hillevi Larsson (S)

Emilia Töyrä (S)