Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om forskning om kvinnosjukdomar och kvinnors hälsa och tillkännager detta för regeringen.
Kvinnosjukdomar är ofta lågprioriterade inom forskningen, och många gånger saknas kvinnor t.o.m. i forskningsstudier. Framför allt saknas forskning inom typiska kvinnosjukdomar, såsom endometrios, inkontinens, fibromyalgi, migrän, utbrändhet samt sjukdomar kopplade till graviditet.
En stor, svensk studie publicerad 2018 visade att kvinnor med hjärtinfarkt hade högre dödlighet än män och att de inte fick behandling enligt gällande riktlinjer. Det är helt oacceptabelt att kvinnor inte får den vård och den kvalitet på sin vård som de har rätt till. Det bör därför övervägas om det inte behöver satsas mer på forskning kring endometrios, inkontinens, olika sjukdomar kopplade till graviditet och vestibulit. Investeringar behövs i forskning om hur andra sjukdomar påverkar kvinnor specifikt.
Okunskapen drabbar inte bara varje enskild kvinna och hennes familj, det drabbar dessutom samhället ekonomiskt. Bara kostnader förknippade med endometrios beräknas uppgå till 3,6 miljarder kronor per år i genomsnitt. Det är pengar som samhället kan spara på att finna botemedlet för en av dessa sjukdomar.
En stor satsning och prioritering av forskningsmedel till att forska på kvinnosjukdomar och kvinnodominerade sjukdomar behöver nu övervägas.
Sara Heikkinen Breitholtz (S) |
|