Motion till riksdagen
2020/21:1901
av Johan Büser (S)

Västsahara


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att stärka Sveriges roll för att fortsätta att stå upp för Västsahara och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det västsahariska folket förtrycks av marockanska staten på ockuperat område, en stor del av den övriga befolkningen lever frustrerade och avskärmade i flyktingläger i öknen sedan drygt 40 år tillbaka, där de är helt beroende av matleveranser från FN för att överleva. Västsaharierna i ockuperat område utsätts för systematiska och väl dokumenterade brott som strider mot folkrätten och de mänskliga rättigheterna, såsom försvinnanden, förföljelse, våldtäkt, mord och godtyckliga fängslanden. Samtidigt ökar misstron bland det västsahariska folket mot den fredliga förhandlingsvägen som man valt sedan 1991, speciellt bland de yngre generationerna som aldrig satt sin fot utanför flyktinglägren i algeriska öknen. Genom att inte erkänna staten Västsahara bidrar Sverige till att skicka signalen till det västsahariska folket och resten av omvärlden att den fredliga vägen genom FN och förhandlingar inte lönar sig.

Regeringen beslutade i januari 2016 att inte erkänna staten Västsahara och att FN:s engagemang istället ska stärkas. Det är bra att regeringen understryker FN:s roll i konflikten, men tyvärr har väldigt lite hänt sedan dess. Konflikten är mer låst än någonsin och befolkningens situation har inte förbättrats, snarare försämrats under de senaste åren. Därför är det viktigt att FN stärks men att också Sveriges engagemang stärks och att Sverige gärna fattar ett beslut om att erkänna Västsahara. Ett erkännande kan vara ett sätt att bryta det stillestånd som råder sedan många år mellan FN, Marocko och den västsahariska parten. Det är ett sätt att hjälpa den västsahariska parten att bli en mer jämlik förhandlingspart gentemot Marocko.

Enligt flera framstående experter i internationell rätt och folkrätt såsom professorerna Ove Bring, Pål Wrange och Said Mahmoudi hindrar inte folkrätten ett erkännande av Västsahara. De menar att de legala förutsättningarna var liknande när Sverige erkände Bosnien-Hercegovina, Kroatien och nu sist Palestina. Även FN:s fd rättschef, Hans Corell, har dragit samma slutsats.

Västsahara är Afrikas sista koloni och ett av jordens få länder som lever under en kolonial förtryckarmakt. Notera att inget land i världen har erkänt Marockos ockupation av Västsahara, inte ens deras närmaste bundsförvanter. Sverige kan göra mer för Västsahara.

 

 

Johan Büser (S)