Motion till riksdagen
2020/21:1899
av Hanna Westerén m.fl. (S)

Komplettera kraven för auktion av frekvenserna 3,4–3,8 GHz avsedda för 5G-utbyggnad


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Post- och telestyrelsen bör komplettera kraven för auktion av frekvenserna 3,4–3,8 GHz avsedda för 5G-utbyggnad – med kravet att marknadens aktörer samverkar vid utbyggnad av 5G-nätet i glesbygden, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

PTS arbetar med tilldelning av frekvenser i 3,5 GHz-bandet (som omfattar 3,43,8 GHz) med inriktningen att bandet ska tilldelas under 2020. Frekvenserna lämpar sig för mobila bredbandstjänster och är intressanta för kommande 5G-utveckling. Den 30 juni var sista dagen för att lämna in ansökan om att delta i auktionerna i 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden.

Den 20 oktober 2020 avser PTS att meddela vilken eller vilka budgivare som godkänts för att delta i auktionerna. (Se PTS, https://www.pts.se/sv/nyheter/radio/2020/forhandsprovningen-infor-hostens-spektrumauktioner-inleds/.)

Auktionerna är planerade att starta den 10 november.

5G ger ökade hastigheter, men vad som är viktigast är en lägre latens, dvs en mindre fördröjning av signalerna vilket är viktigt för realtidskommunikation t ex för att fjärr­styra enheter. En högre kapacitet gör också att fler kan vara uppkopplade inom samma område.

5G är ett samlingsnamn för olika tekniklösningar. De 5G-lösningar som just börjat rullas ut i Stockholm ligger i frekvensbandet runt 3,5 GHz. Ur radiovågsmässigt och strålningsmässigt perspektiv är den ganska lik 4G men med nytt kommunikations­protokoll och en ny radiolösning.

Om några år kommer nya 5G-lösningar komma i frekvenser runt 25–26 GHz. Huvudorsaken till att detta dröjer är att dessa frekvenser idag används för radiolänkar och det tar tid innan de blir lediga.

Det finns många förhoppningar på 5G, att det skall lösa stora frågor som bredband till glesbygd, telemedicin i avlägsna delar av landet med uppkopplade patienter samt självstyrande bilar som reducerar antalet olyckor. Från detta till självreglerande ventilationssystem baserat på närvaro och smartare belysning inom- och utomhus. För områden som Gotland där man redan har en god fibertäckning kan ett smart utbyggt 5G-nät bidra till en ”äkta” redundans i nätet vilket innebär att man med större trygghet kan leverera även mer avancerade vårdtjänster hem till patienten.

För att säkerställa att en effektiv utbyggnad av 5G sker i hela landet, med flera konkurrerande operatörer hela vägen ut i nätet, borde PTS planerade auktion av frekvenser komplettera kraven med krav på att aktörerna samverkar vid utbyggnad av 5G utanför de kommersiellt intressanta storstadsområdena. Det finns inga tekniska hinder för detta men ett sådant krav skulle förstärka möjligheten att låta flera operatörer gemensamt bekosta infrastrukturen i glesbygden.

 

 

Hanna Westerén (S)

 

Isak From (S)

Marlene Burwick (S)