Motion till riksdagen
2020/21:1894
av Hanna Westerén (S)

Stoppa Israels annektering av palestinskt territorium


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om israelisk annektering av palestinskt territorium och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Tidigare i år stod det klart att Israel har för avsikt att annektera mark på Västbanken i strid med folkrätten och internationella avtal.

Israels premiärminister Netanyahu har aviserat att upp till 30 procent av Västbanken kan annekteras. Då begår Israels regering ett folkrättsbrott men leder också landet in på en mycket osäker väg i en alltmer turbulent region. Därför välkomnas att Israels regering nu tycks avvakta med annekteringen. Så länge det hotet är överhängande omöjliggörs fredsprocessen och den tvåstatslösning där Israel och Palestina kan leva sida vid sida i fred och säkerhet.

Utrikesminister Ann Linde (S) har tydligt deklarerat att om annektering sker, kommer det att få konsekvenser för de svensk-israeliska relationerna.

Det internationella samfundet måste starkt uppmana den israeliska regeringen att helt avbryta de oacceptabla planerna på en annektering samt driva på EU att agera proaktivt för att ta en aktiv roll i fredsförhandlingar mellan Israel och Palestina.

 

 

Hanna Westerén (S)