Motion till riksdagen
2020/21:1888
av Joakim Järrebring m.fl. (S)

Digitaliseringspolitik – styrning och ledning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur Digitaliseringsrådets uppdrag bäst hanteras efter rådets upphörande och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

När Digitaliseringsrådets uppdrag upphör den 31 december 2020 kommer det att saknas funktioner för samlad uppföljning, analys samt rådgivning och kunskapsstöd inom digitaliseringsområdet. Därför föreligger skäl att anta att det kommer att uppstå ett behov av delvis nya strukturer för att hantera dessa funktioner. Här behöver vi som nation vara på tårna för att inte gå miste om de positiva effekter som digitaliseringen sannolikt kommer att föra med sig.

Flera av det befintliga Digitaliseringsrådets uppgifter kan förmodligen hanteras väl inom den existerande förvaltningsstrukturen åtminstone vad gäller samordningen och utvärderingen av arbetet med digitaliseringspolitiken inom Regeringskansliet. Även rådgivnings- och kunskapsstödsdelen kring digitaliseringsfrågorna bör fortsatt hanteras inom Regeringskansliet detta för att säkerställa närheten till just regeringen.

Det måste dock övervägas om arbetet kring den del av Digitaliseringsrådets uppdrag som rör analys och uppföljning är bättre lämpat att placeras någon annanstans för att säkerställa kontinuitet exempelvis vid en statlig förvaltningsmyndighet.

Digitaliseringen kommer att fortsätta i rask takt oavsett huruvida Digitaliserings­rådet fortsatt existerar eller ej. Staten behöver därför även framöver ha en ambitiös och långsiktig plan för hur frågorna ska hanteras.

 

 

Joakim Järrebring (S)

 

Adnan Dibrani (S)

Anna Vikström (S)

Åsa Eriksson (S)