Motion till riksdagen
2020/21:1886
av Joakim Järrebring (S)

Offentliga försäkringar och a-kassa


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för ett långsiktigt riktmärke för att fler av de försäkrade ska få en ersättning som motsvarar 80 procent av den tidigare lönen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den svenska modellen bygger på att alla som kan arbeta också arbetar. Sedan virus­utbrottet har över 100 000 svenskar blivit av med jobbet. Arbetslöshet är inte bara ett problem för den som drabbas utan något som angår hela samhället. Vid arbetslöshet ska det finnas en ekonomisk trygghet och stöd till omställning. I dag är cirka 70 procent av arbetskraften medlem i akassan och det behöver bli fler som väljer att gå med. För den som är ny på arbetsmarknaden borde det vara självklart att gå med.

I vårt starka samhälle har vi en välfungerande och solidariskt finansierad arbetslös­hetsförsäkring som har som syfte att stimulera till omställning på arbetsmarknaden. Den som är arbetslös ska få ut ersättning från försäkringen under en omställningsperiod och ska inte behöva känna oro för sin ekonomi. Samtidigt ska den som blir arbetslös möta tydliga krav att komma tillbaka i arbete med goda möjligheter. Ekonomisk trygghet för individen är en hörnsten i vårt samhälle därför behöver fler av de som är försäkrade få ut en ersättning som motsvarar 80 procent av den tidigare lönen.

Arbetslöshetsförsäkringen ska ge såväl undersköterskan som ingenjören stabila ekonomiska förutsättningar. Det är positivt att taket i akassan höjts och att det är lättare att få ersättning för den som nyligen har gått med. Det har gjort att dubbelt så många får ut 80 procent av sin lön. Det är också ett viktigt besked att akassan och lättnaden i arbetsvillkoret förlängs under två år. Ersättningsgraden i de offentliga försäkringarna har under lång tid sjunkit för en stor del av de försäkrade. Ett långsiktigt riktmärke bör vara att 80 procent av de försäkrade ska ha 80 procents ersättningsgrad. På så sätt kan vi skapa ekonomisk trygghet för individen och förbättra svensk ekonomi. 

 

 

Joakim Järrebring (S)