Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att göra skolan avgiftsfri på riktigt och tillkännager detta för regeringen.
Skolan ska vara en plats där familjens ekonomiska status får så lite påverkan som möjligt och enligt barnkonventionen får inget barn diskrimineras på grund av socialt ursprung eller egendom.
Barn som lever med en ensamstående förälder eller har utländsk bakgrund löper avsevärt större risk att drabbas av ekonomisk utsatthet än andra barn i Sverige. Avståndet mellan barn tillhörande dessa grupper och de barn som har en bättre levnadsstandard har ökat och därmed ökar risken för utanförskap.
Utbildningen i kommunens grundskolor skall vara avgiftsfri. Alla aktiviteter som sker på skoltid och har koppling till skolans uppdrag ska ske utan kostnad (10 kap. 10 § skollagen).
Alla former av verksamheter i skolan såsom studiebesök, utflykter, lägerskolor samt aktiviteter i anslutning till friluftsdagar eller motsvarande ska finansieras av kommunala medel, genom projektmedel eller annan finansiering. Kostnaderna får inte belasta eleverna. Insamling av pengar till klasskassor där föräldrar betalar och pengarna sedan används till aktiviteter i skolverksamheten ska inte få förekomma.
Undantaget som idag finns om enstaka inslag som kan medföra en obetydlig kostnad innebär tolkningsproblem, olika bedömningar hos olika skolhuvudmän. Dessutom sätts ekonomiskt svaga föräldrar i en besvärlig situation när resursstarka föräldrar inte ser problem med insamling till klasskassor.
Därför borde regeringen se över reglerna i skollagen och överväga förändringar för att tillse att grundskolan blir avgiftsfri på riktigt.
Joakim Järrebring (S) |
Kenneth G Forslund (S) |