Motion till riksdagen
2020/21:1881
av Joakim Järrebring och Aylin Fazelian (båda S)

Förbjud införsel av kärnvapen (FISE)


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ett tillägg om förbud mot införsel av kärnvapen i Sverige i lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Redan idag finns lag 1984:3 som reglerar införseln av kärntekniskt material i Sverige. Lagen är generellt utformad och gäller allt radioaktivt material, vilket även inkluderar kärnvapen. Det krävs tillstånd för att föra in sådant material och det är regeringen eller av regeringen utsedd myndighet som ger eventuellt tillstånd. Eftersom kärnvapen är just radioaktiva så anses de omfattas av förbudet.

Till det kommer att Sverige ensidigt under lång tid gjort klart internationellt att vi inte accepterar att kärnvapen förs in på̊ vårt territorium. Detta är något som kärnvapen­länder som besöker oss reguljärt säger sig både vara medvetna om och respektera.

Det är önskvärt att ytterligare förtydliga vad som är Sveriges inställning. Dessutom skulle Sverige i så fall i ett eventuellt krisläge löpa en mindre risk att utsättas för hårda påtryckningar att acceptera att kärnvapen förs in över svensk gräns och svenskt terri­torium. Utifrån det är ett tillägg om förbud mot införsel av kärnvapen i Sverige i lag 1984:3 önskvärt.

 

 

Joakim Järrebring (S)

Aylin Fazelian (S)