Motion till riksdagen
2020/21:1877
av Lotta Finstorp (M)

Den cirkulära ekonomins behov av hantverkare


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skolorna bör målmedvetet informera eleverna om den cirkulära ekonomins behov av hantverkare, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Regeringen har beslutat om en nationell strategi för att ställa om till cirkulär ekonomi. Dessvärre saknar strategin småskaligheten och det viktiga ”lappa och laga”. Men vem ska laga det klädesplagg eller den möbel som går sönder?

I det 32-sidiga strategimaterialet nämns inte ordet hantverkare. Detta trots att hantver­kare är nödvändiga för att kunna tillverka kvalitetsprodukter och för att kunna lappa och laga.

År 2018 låg textilkonsumtionen på cirka 14 kilo per person och år. I dessa siffror ingår inte privatimport via till exempel ehandel, vilket betyder att den faktiska kon­sumtionen förmodligen är något högre. (Källa: Naturvårdsverket.)

De 17 globala målen för hållbar utveckling har 169 delmål. Hantverkare behövs för att nå åtminstone 40 av dessa.

Hur ska vi t ex nå mål 6.1 Säkert dricksvatten för alla utan brunnsborrare och vvs-installatörer?

Hur ska vi nå mål 8.4 Förbättra resurseffektiviteten i konsumtion och produktion utan skomakare och skräddare? Och hur ska vi nå mål 11.4 Skydda världens kultur- och naturarv utan glasmästare och träbildhuggare?

Vi har en skuld till dagens unga. Vi behöver visa dem hur de kan leva mer hållbart än vad vi äldre generationer har gjort och gör. Därför måste vi satsa på hantverksutbild­ningar redan på gymnasienivå – och heller inte glömma bort grundskolans slöjdlektio­ner som lever ett hotat liv.

Slöjden ger inte bara våra unga färdigheter att själva kunna sy i en knapp eller hantera verktyg. Ämnet är också många ungas enda möjlighet att träna upp fingerfärdig­het, något som är oerhört viktigt inte bara inom hantverk.

Frågorna kring framtiden för hantverk och hantverksyrken blir allt viktigare då det inom många hantverksyrken sker stora pensionsavgångar framöver. Om inte tillström­ningen till hantverksutbildningarna ökar skulle det kunna betyda att vissa yrken i fram­tiden riskerar att helt dö ut.

Att få unga att välja hantverksutbildning är att utbilda dem för arbete.

 

 

Lotta Finstorp (M)