Motion till riksdagen
2020/21:1853
av Joakim Järrebring (S)

Bättre förebyggande insatser för unga som riskerar att hamna i kriminalitet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att brett se över möjligheterna till ett effektivare och träffsäkrare brottsförebyggande arbete och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den politiska debatten i Sverige idag kretsar mycket kring frågor om lag och ordning. Det har i sin tur resulterat i att det fullkomligt haglar nya politiska förslag kopplade till områ­det. Detta är i grunden något positivt. Starkt engagemang är en nödvändig del i politiskt förändringsarbete. Dock finns tendenser till övertro på repressiva metoder vad gäller stäv­jandet av brott. Mer förebyggande arbete bör också prioriteras. Det är bättre att avbryta en kriminell karriär innan den tagit fart än att i efterhand försöka stoppa en redan påbörjad.

Tidiga insatser under barn- och ungdomsåren för att förebygga kriminella karriärer är kostnadseffektiva under förutsättning att riskgrupperna kan identifieras med tillräcklig träffsäkerhet. Detta förutsätter samlade insatser från skola, socialtjänst och barn- och ungdomspsykiatri.

För att mäkta med detta krävs ett starkt samhälle, där ingen lämnas efter. Samhällets resurser måste också fördelas på ett sådant sätt att det skapar bästa möjliga förutsättning­ar för dem som ytterst arbetar med våra barn och unga att göra ett bra jobb. Även om nu­varande regering gjort mycket på det här området återstår stora delar. Vår ambition som socialdemokrater är att alla barn i Sverige ska ges lika goda möjligheter till en ljus fram­tid. Därför bör en bred översyn av det brottsförebyggande arbetet övervägas.

 

 

Joakim Järrebring (S)