Motion till riksdagen
2020/21:1852
av Paula Holmqvist m.fl. (S)

Hyvling av anställning/arbetstid


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att frågan om att förhindra s.k. hyvling av anställning/arbetstid även i fortsättningen är mycket angelägen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den 30 november 2016 kom ett uppmärksammat besked från Arbetsdomstolen. Ett före­tag hade rätt att minska veckoarbetstiden, och därmed lönen, för anställda utan hänsyn till turordningen och utan att betala uppsägningslön.

Arbetstagarparten, Handelsanställdas förbund, hävdade att personerna hade sagts upp och återanställts. Arbetsgivaren menade att det handlade om omreglering av tjäns­ter, vilket inte omfattas av några turordningsregler eller uppsägningstider enligt LAS. Förändringen skulle ske omedelbart. Arbetsdomstolen slog fast i domen att det rörde sig om omplaceringserbjudanden som de anställda accepterat då de undertecknat nya an­ställningsbevis.

I dag kan alltså anställda från en dag till en annan, utan inflytande eller skydd för annat än själva anställningen, tappa stora delar av sin försörjning, det vi i dagligt tal kallar för hyvling.

Det kan knappast ha varit riksdagens avsikt som lagstiftare att anställningsskyddet skulle hanteras på det här sättet. Ovannämnda avgörande i Arbetsdomstolen kan i för­längningen få negativa konsekvenser för alla som har en anställning.

Trygga anställningar är till gagn för både arbetstagare och arbetsgivare. Frågan om att förhindra att anställningsskyddet urholkas genom hyvling är fortfarande mycket angelägen.

 

 

Paula Holmqvist (S)

 

Ann-Christin Ahlberg (S)

Caroline Helmersson Olsson (S)

Inga-Lill Sjöblom (S)

Gunilla Svantorp (S)