Motion till riksdagen
2020/21:1818
av Isak From och Björn Wiechel (båda S)

Rättvisa system


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en skattereform för att främja rättvisan i socialförsäkringssystemet samt få enhetlighet och likvärdighet i beskattningen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under de borgerliga alliansåren så användes pengar som tidigare var löntagarnas till annat i statsbudgeten, detta kritiserade arbetsmarknadens parter starkt eftersom de ansåg att löntagarna avstått pengar för att ha en god social trygghet vid arbetslöshet och sjuk­dom. De som drabbades allra hårdast var sjuka och arbetslösa som fick sänkta ersätt­ningar och dessutom högre skatt än de som arbetade med samma inkomst.

En genomsnittlig LO-arbetare som är sjukskriven får betala omkring 1 500 mer i månaden än en som arbetar med samma inkomst.

Detta trots att flera hundra tusen personer årligen får sjukpenning och a-kassa så tycker svenska folket inte om den orättvisa beskattningen på sjukpenningen och a-kassa.

Nästan hälften anser att sjukpenning och a-kassa bör beskattas lägre än lönen. 46 procent anser att skatten borde vara lika.

Endast 6 procent av de tillfrågade tycker att lön ska beskattas lägre än sjukpenning och a-kassa enligt SVT och Sifo. Även om den S-ledda regeringen gjort mycket för att återskapa rättvisa finns orättvisa regler kvar att bekämpa,

För att kunna genomföra en likvärdig skatt och höja ersättningsnivåerna behöver regelverken ändras. Att de som har det allra sämst ekonomiskt ska betala mer i skatt än de som tjänar mer är ohållbart. Sedan den borgerliga regeringen föll år 2014 har de två socialdemokratiskt ledda regeringarna jobbat hårt för att täppa igen skattegapet mellan pensionärer och arbetare. Det är en hård match att ta och det har inte varit enkelt och mer finns att göra. Våra sköra sjuka och pensionärer och arbetslösa förtjänar en jämlik behandling likt övriga i samhället.

Det behövs en skattereform för att främja rättvisan i socialförsäkringssystemet samt få enhetlighet och likvärdighet i beskattningen.

 

 

Isak From (S)

Björn Wiechel (S)