Motion till riksdagen
2020/21:1807
av Kalle Olsson och Anna-Caren Sätherberg (båda S)

Global nedrustning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om Sverige som pådrivare för global nedrustning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den 6 augusti 2020 markerade 75-årsdagen för atombomben över Hiroshima. Omkring 200 000 människor dödades av atombomberna över Hiroshima och Nagasaki. Kärn­vapen är ett slags yttersta bevis på människans destruktiva förmåga; vi har skapat ett vapen med förmåga att utplåna oss själva och allt annat levande. Eller för att citera Olof Palme: ”De (kärnvapen) kan rasera allas vår framtid, vår egen och våra barns och barnbarns. Allt det fina som det tagit årtusenden av mänsklig möda att bygga, vår litteratur, vår arkitektur, alla våra traditioner och seder – allt riskerar att en dag helt enkelt vara borta.”

Utan att jämföra eller gradera hot är det svårt att se något annat enskilt hot som är lika akut som kärnvapenhotet. Klimatförändringarna hotar visserligen också allt levande, men där finns, enligt forskningen, alltjämt möjlighet att vända den farliga utvecklingen. Kärnvapenhotet är inget hot som väntar runt hörnet – det har hängt som en mörk skugga över mänskligheten i mer än ett halvt sekel.

Svensk socialdemokrati har en lång och stolt tradition av att verka för global ned­rustning och avspänning. Ett arbete som har fortsatt in i våra dagar. Sommaren 2019 stod dåvarande utrikesminister Margot Wallström värd för ett internationellt minister­möte om nedrustning och icke-spridningsfördraget NPT. I år beslutade den Sledda regeringen att inrätta ett kunskapscenter om kärnvapennedrustning som bland annat ska bidra med forskning och analyser till gagn för Sveriges diplomatiska arbete för en kärnvapenfri värld. Dessa initiativ kan sättas i ett historiskt sammanhang där social­demokrater som Alva Myrdal, Olof Palme, Anna Lindh, Margot Wallström och Ann Linde har agerat pådrivare för nedrustning och avspänning.

Det finns genom historien exempel när det har varit nära att kärnvapen har detone­rat, avsiktligt eller oavsiktligt, genom missförstånd eller oförstånd. Kärnvapen har fallit ner från flygplan och övningar har initialt uppfattats som angrepp av motståndarsidan. Under Kubakrisen stod världen på randen till ett tredje världskrig. Alltjämt i dag står stormakterna redo att med kort varsel avfyra kärnvapen.

Behovet av nya globala initiativ för nedrustning är därför fortsatt stora. Sverige och den S-ledda regeringen bör därför bygga vidare på sitt goda renommé inom fred och säkerhet och samla världen för höjda ambitioner inom nedrustningspolitiken.

 

 

Kalle Olsson (S)

Anna-Caren Sätherberg (S)