Motion till riksdagen
2020/21:1793
av Sten Bergheden (M)

Stärka rätten över privatägd skog


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att samhället inte ska kunna lägga skydd eller inskränkningar på en privatägd skog utan att detta är förhandlat och förankrat hos skogsägaren och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sveriges privata skogsägare har genom mångårigt arbete både skapat tillväxt och produktion i sina skogar, men även genom olika skötselmetoder skapat stor biologisk mångfald.

Trots att staten och skogsvårdsstyrelsen genom lagar och regler under 70- och 80-talen gjorde mycket för att ta bort biologisk mångfald och tvinga fram ensidig gran- eller tallskog så har de privata skogsägarna lyckats bibehålla värdefulla biotoper och träd.

Det blir då mycket anmärkningsvärt att nu staten återigen ska försöka styra utvecklingen och gå in och konfiskera privata skogar och enskilda träd utan någon dialog och ersättning till skogsägaren.

Istället borde staten be om ursäkt för att man genom lagar och regler gjorde skogsägare till lagbrytare men tack vare enskilda skogsägares kunnande och mångfald i skötselsätt så har den biologiska mångfalden överlevt.

Staten och Länsstyrelsen använder sig av det öppna systemet som kallas träd/artportalen numera ändrat till Artportalen, där vem som helst kan registrera in träd som sedan Länsstyrelsen läser av och skickar brev om till skogsägaren. Det här är ju ett nytt sätt som en myndighet tillämpar i sitt arbete att bygga sitt ställningstagande på lösa inrapporteringar från vem som helst är ju knappast acceptabelt och behöver ses över.

Självklart måste skogsägaren ha full beslutanderätt om sin skog och sina träd på sin skogsfastighet. Ingen ska kunna ta något, inteckna, reservera eller begränsa något på fastigheten utan att skogsägaren genom någon form av avtal har gått med på detta. Vill man från samhället skydda något med ett specialavtal så måste man sätta sig ner med mark- och skogsägaren och göra upp detta.

Det kan inte vara meningen att samhället kan konfiskera egendom och sedan tvinga skogsägaren att söka tillstånd för att ta ner eller förändra något i sin egen skog utan uppgjort avtal och skälig ersättning.

 

 

Sten Bergheden (M)