Motion till riksdagen
2020/21:1784
av Lars Mejern Larsson och Pyry Niemi (båda S)

Avställda bilar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en översyn av lagstöd och sanktioner mot användandet av avställda fordon och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ett problem som har blivit vanligt är att avställda fordon används i kriminell verksam­het. Ett avställt fordon är ett fordon där ägaren anmält till Transportstyrelsen att denne inte avser att använda det. När ett fordon är avställt betalar ägaren inte fordonsskatt eller trafikförsäkring för sitt fordon.

Det rör sig ofta om bilar som har körförbud och har bötfällts otaliga gånger. Som regel gäller att ett avställt fordon inte får brukas (17 § lagen om vägtrafikregister). Man får bara köra ett avställt fordon till och från besiktning och ska då köra kortast lämpliga väg.

Att medvetet låna ut ett sådant fordon utgör brott enligt både fordonsförordningen och lagen om vägtrafikregister.

Problemet är att det finns många fordon som på papperet ägs av så kallade ”bilmålvakter” som ofta har stora skuldberg och domar. De lånar i sin tur ut bilarna till kriminella. Körkortslösa förare som dessutom kan vara påverkade av både det ena och det andra, samtidigt som de utför diverse övriga brott är ett bekymmer som finns överallt. Deras verksamhet underlättas av att de kan använda avställda fordon.

Problemet är svårlöst. Det finns helt enkelt inga tydliga lagar som ger polisen stöd för hur de ska agera när de beslagtar ett olovligen framfört avställt fordon. De poliser som jag träffar uttrycker stor frustration över att de ena dagen kan beslagta en bil, andra dagen får se att den rullar i trafiken igen och tredje dagen kanske beslagtar den på nytt – med en ny förare och fortfarande helt oskattad. På så sätt kommer polisen inte åt de riktiga bovarna utan det blir målvakten som återigen samlar in ytterligare en bot.

Dagens lagstiftning gör det helt enkelt svårt för polisen att komma åt brottslingar som använder sig av avställda fordon i sin kriminella verksamhet. De poliser jag träffat tycker att det borde bli lättare att helt enkelt beslagta och förverka bilar om de vid upprepade tillfällen används vid brott, även om de misstänkta personerna skiljer sig åt och inte är laglig ägare till bilen.

Det finns ett stort behov av en översyn av lagstiftningen kring sanktioner mot olovligt framförda avställda bilar.

 

 

Lars Mejern Larsson (S)

Pyry Niemi (S)