Motion till riksdagen
2020/21:1750
av Louise Meijer (M)

Möjliggör omplaceringar i annan skola under längre tid


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att möjliggöra omplaceringar av elever i en annan skola under längre tid och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att omplacering av elever i en annan skola ska vara möjlig i andra kommuner än den där elevens nuvarande skola ligger och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Om en elev stör ordningen eller uppträder olämpligt får rektorn eller läraren använda sig av disciplinära åtgärder. Beslut om vissa disciplinära åtgärder fattas av rektor så som tillfällig omplacering vid annan skola. Placeringen får som huvudregel enbart vara i två veckor men kan förlängas upp till fyra veckor.

På grundskolan kan det också fattas beslut om att en elev permanent ska flyttas till en annan skola. Ett sådant beslut är inte en disciplinär åtgärd utan omfattas av bestäm­melserna om skolplacering.

För att få bukt med ordningsstörande elever kan en flytt till en annan skola utgöra ett viktigt verktyg, både för att det ska bli mer ordning i skolan och klassrummen men också för den enskilde eleven. I dagsläget får flytten enbart vara i två veckor med ett maximum på fyra veckor. Åtgärden är inte särskilt ingripande för den enskilde eleven och dessutom får eleven inte möjlighet att på riktigt komma in i skolarbetet på den nya skolan eftersom det ska ske under så kort tid.

Miljöombytet, som är viktigt för att bryta mönstret hos den utåtagerande eleven, blir för kort när flytten enbart sker i två veckor. Dessutom sker flytten i dagsläget inom samma kommun och därmed kan det i praktiken vara så att den tillfälliga skolan ligger mycket nära den ordinarie skolan.

Mot denna bakgrund är det önskvärt att kunna tillfälligt placera en elev på en annan skola i mer än två veckors tid. Gränsen bör vara en termin med möjlighet till förläng­ning ytterligare en termin. Tiden vid den tillfälliga skolan bör inte kunna överstiga hälf­ten av gymnasietiden med mindre att eleven permanent byter skola.

Möjlighet bör också finnas att placera eleven i en grannkommun för att på ett bättre sätt uppnå ett miljöombyte med den tillfälliga placeringen.

 

 

Louise Meijer (M)