Motion till riksdagen
2020/21:1745
av Louise Meijer (M)

Stoppa slöseri med skattemedel och inför tjänstemannaansvar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att minska slöseriet med skattemedel och införa ett utvidgat tjänstemannaansvar där ansvar för offentliga medel ingår och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Offentliga tjänstemän kan fatta felaktiga beslut som till exempel innebär slöseri med skattepengar. Tjänstemän i offentlig förvaltning har idag enbart ansvar för beslut fattade i samband med myndighetsutövning och kan då bli föremål för till exempel tjänstefel. I detta ingår inte ett ansvar för beslut som innebär felaktig hantering av offentliga medel.

Det allmänna straffrättsliga ansvaret för tjänstefel upphörde år 1976. Mellan 2009 och 2017 gjordes närmare 62 000 anmälningar om tjänstefel, men endast 126 fall lagför­des. Påföljden blev i flertalet fall böter, och ingen dömdes till fängelse under perioden. Det är viktigt att fel som begås av offentliga tjänstemän kan få proportionerliga och tillräckliga konsekvenser. Mot denna bakgrund bör tjänstemannaansvaret utvidgas så att exempelvis hantering av offentliga medel är inkluderat.

 

 

Louise Meijer (M)