Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra det obligatoriskt att redovisa arbetsgivaravgiften på lönebeskedet och tillkännager detta för regeringen.
Sverige har höga skatter på arbete. Trots värnskattens avskaffande har Sverige näst högst marginalskatt i OECD. Bara Belgien har högre skatt. Med arbetsgivaravgifter innebär detta att den högsta marginalskatten som kan betalas uppgår till 66,1 procent. Sedan början av 2000-talet har skattetrycket i Sverige minskat. Det är viktigt att den minskningen fortsätter.
Moderaterna är det parti som längst och tydligast har drivit en politik för de som arbetar, anstränger sig och gör sätt för sig. Genom lägre skatt får fler behålla mer av sina hårt intjänade pengar och därmed bestämma mer över egna ekonomiska prioriteringar.
För att kunna ta aktiv ställning till huruvida man som invånare och medborgare i Sverige är nöjd med skattetrycket måste allmänheten ha en god kunskap om hur mycket av deras pengar som beskattas. Utan kunskap om skattetryckets faktiska nivå är det också svårt med ansvarsutkrävande och att veta vad man faktiskt får för de pengar som man betalar in.
Enligt en undersökning genomförd av Svenskt Näringsliv under oktober 2019 underskattar tre av fyra skatterna på arbete och tror att dessa är mindre än 40 procent. En anledning till detta är förmodligen att all skatt som betalas inte redovisas på lönebeskedet. Arbetsgivaravgiften som betalas in av arbetsgivaren syns inte på lönebeskedet.
Ett led i att öka kunskapen om nivån på skattetrycket i Sverige är därför att göra det obligatoriskt att redovisa arbetsgivaravgiften på lönebeskedet.
Ett argument mot detta har varit att det skulle öka regelbördan för företagare. Riksdagen beslutade i maj 2017 att utbetalda ersättningar för arbete och skatteavdrag på individnivå normalt sett ska lämnas varje månad till Skatteverket, till skillnad från tidigare regler som innebar att sådana uppgifter enbart behövde lämnas en gång per år. Detta bör innebära att en redovisning av arbetsgivaravgifterna på lönebeskedet inte ger upphov till några omfattande administrativa bördor för arbetsgivaren.
Louise Meijer (M) |
|