Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att tillåta polisen att omhänderta egendom och tillkännager detta för regeringen.
Det mest effektiva sättet att komma åt kriminella ligor, både nationellt och internationellt, är att gå på pengarna. Vill man på allvar sätta press på kriminella individer måste det dock bli enklare för myndigheter att på laglig väg konfiskera egendom.
Idag är det Kronofogden som utmäter egendom av personer som har skulder. Polisen får ta interimistiska beslut för Kronofogdens räkning på beslut av en kronoinspektör. Problemet är dock att lagen kräver att polisen har egendomen ”i sin besittning”. Detta innebär i praktiken att polisen bara får ta egendom från en person som sitter frihetsberövad på en polisstation. Inte sällan kontrollerar polisen känt kriminella som bär klockor, stora mängder kontanter och andra dyra tillhörigheter. Problemet är dock att om personen för tillfället inte är misstänkt för brott och kan frihetsberövas så får inte polisen omhänderta egendomen, trots att den finns tillgänglig och personen i fråga har skulder hos Kronofogden.
Detta leder till att grovt kriminella individer med skulder till exempelvis målsägande i brott tillåts åka vidare med kontanter och annat dyrbart för att lagen inte anser att polisen då har egendomen i sin besittning om den anträffas exempelvis i en bil i samband med en husrannsakan.
Riksdagen bör ge regeringen tillkänna att man bör öka polisens befogenheter att se Kronofogdens register över skulder så att en polisman har rätt att fatta interimistiskt beslut att omhänderta egendom för Kronofogdens räkning.
Denna åtgärd skulle markant öka pressen på kriminella individer och andra som av olika anledningar har en hög levnadsstandard trots höga skulder.
Helena Antoni (M) |
|