Motion till riksdagen
2020/21:1708
av Louise Meijer (M)

Åtgärder mot bidragsfusk genom elektronisk varning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa en elektronisk varning i Skatteverkets system när fler än två vuxna individer folkbokför sig på samma adress, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Moderaterna vill att för att ta del av våra socialförsäkringssystem så ska man också ha bidragit med inbetalningar till dessa genom att ha arbetat, det vill säga att man ska kvalificera sig in i socialförsäkringssystemet. Det är en rimlig princip, och det är så privata försäkringar är utformade. Detta är ett viktigt förslag för att våra gemensamma system ska vara rättvisa och robusta över tid.

Bidragsfusket är ett stort problem för det svenska välfärdssamhället. Sedan 2005 har felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen uppgått till 300 miljarder kronor. I snitt försvinner numera ungefär 20 miljarder kronor varje år. Flera utredningar har genom åren presenterat åtgärder och reformer för att motverka fusket men tyvärr har genom­förandet dröjt.

Samordningsnummer delas ut av Skatteverket till asylsökande och andra som söker uppehållstillstånd. Det har rapporterats om fusk kopplat till samordningsnumren, och i dagsläget får inte Migrationsverket kontrollera biometrisk data mellan asylsökande och ansökningar om studerande-, anknytnings- eller arbetstillstånd. Moderaternas förslag om detta röstades ner i skatteutskottet.

Utöver att återkalla samtliga samordningsnummer och införa identifiering med hjälp av biometrisk data finns fler åtgärder att vidta i kampen mot bidragsfusket. När fler än två vuxna folkbokför sig på samma adress bör Skatteverket få upp en elektronisk varning. Myndigheterna ska då kunna kontrollera vilka som bor där och deras relation till varandra.

 

 

Louise Meijer (M)