Motion till riksdagen
2020/21:1699
av Ellen Juntti m.fl. (M)

Begränsa rätten till gratis tolk


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillsätta en utredning i syfte att begränsa rätten till gratis tolk och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige har haft en mycket stor migration i många år. Detta har inneburit stora påfrestningar i samhället och integrationen har fungerat dåligt.

Det viktigaste för att integreras i Sverige är att lära sig svenska språket. Det finns personer som varit i Sverige i tiotals år utan att de lärt sig svenska. Dessa personer hamnar utanför samhället samt innebär det stora kostnader för skattebetalarna.

Det är orimligt att svenska skattebetalare ska betala tolkkostnader i tiotals år för personer som inte lärt sig svenska. Det har också framkommit att vissa personer uteblir från möten med myndigheter, skolor, vårdinrättningar med mera trots att de vet att tolk tillkallats för deras skull.

Bland annat är detta vanligt inom polisen då kallade uteblir från förhör. Detta inne­bär stora och onödiga kostnader för olika myndigheter. Rätten till gratis tolk bör begränsas, det bör även införas en egenavgift för den som uteblir från möten där tolk tillkallats för dennes skull.

 

 

Ellen Juntti (M)

 

Jan Ericson (M)

Lars Beckman (M)