Motion till riksdagen
2020/21:1649
av Malin Larsson (S)

Höj hastighetsgränsen för epatraktorer och inför körkort


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hastighetsgränsen för epatraktorer samt se över möjligheten att införa ett körkort eller förarbevis anpassat för dessa fordon samt för mopedbilar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Atraktorerna och epatraktorerna har länge inneburit en frihet och en möjlighet för fram­förallt ungdomar på landsbygden att ta sig dit man vill när man vill. Att kunna ta sig till sina fritidsaktiviteter, till sina vänner och till skolan utan att vara beroende av sina för­äldrar eller andra vuxna som skjutsar.

Det finns en hel kultur kring dessa fordon och för många unga är det kring dessa for­don de lär sig att meka och skruva tillsammans med sina vänner. Epa- och Atraktorerna är ombyggda bilar och är idag begränsade till en hastighet av högst 30 km/h. De har en mycket bättre säkerhet än både mopeder och mopedbilar som får framföras i högre hastighet. Detta gör att reglerna är både orättvisa och inkonsekventa.

Finland planerar nu att införa en ny fordonstyp, ”lätta personbilar”, som då ska vara ”en ombyggd och ändringsbesiktad personbil vars maximala hastighet har begränsats till 60 km/h”, enligt det finska transport- och kommunikationsverket. Detta skulle kunna vara ett alternativ för Sverige.

Ett annat alternativ är att höja den högsta tillåtna hastigheten för epatraktorer till samma som för mopedbilarna i klassen ”moped klass I” som är 45 kilometer i timmen och samtidigt införa ett körkort eller förarbevis för båda fordonstyperna.

 

 

Malin Larsson (S)