Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att öka insynen och offentliggöra all statistik inom skolans område och tillkännager detta för regeringen.
Nyligen beslutade kammarrätten i en dom att information om betyg och elevsammansättning betraktas som affärshemligheter. Detta kommer att gälla såväl fristående skolor som offentliga och idéburna/icke vinstdrivande skolor. När det nu blir verklighet faller hela fundamentet med valfrihet inom skolans värld. Hur ska föräldrar och elever nu kunna göra informerade val? Skolan ska vara en plats för kunskap och för att våra barn och unga ska få en bra skoltid, inte en hemlig affärsverksamhet. Oavsett hur vi ideologiskt ser på fristående skolor och skolan som en plats för en fri marknad – detta beslut innebär slutet på skolan som en fungerande marknad. En fungerande marknad innebär att man kan göra välinformerade val. Det kan barn och deras föräldrar framgent inte göra.
Den för Sverige grundläggande offentlighetsprincipen gäller nu inte på det här området. Ingen kan framöver granska verksamheten vilket kan få oanade konsekvenser. Möjligheterna att få inblick i vad våra skattepengar används till har raderats och ökar riskerna för allt sämre kvalitet och fusk.
Skolans huvudfokus borde vara kunskap, likvärdig utbildning och möjligheter att vidareutveckla skolan. För att kunna göra det bör det vara möjligt att ta fram statistik och forska om skolan, och fler kvalitetsaspekter behöver istället bli synliga. Det behövs mer samlad kunskap om skolan, inte mindre.
Om företag inom skolans områdes huvudfokus är att fungera som börsnoterade företag med affärssekretess borde detta innebära att dessa fortsatt inte kan godkännas som huvudmän för fristående skolor.
Eva Lindh (S) |
Patrik Björck (S) |