Motion till riksdagen
2020/21:1628
av Elin Lundgren och Patrik Engström (båda S)

Inrätta en nationell strategi mot ojämlikhet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att inrätta en nationell handlingsplan för att utjämna inkomstskillnaderna i Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vi vet att det får negativa konsekvenser för alla som lever i samhällen där klassklyftorna är stora. Ojämlika samhällen är sjuka samhällen. Samhällen där tilliten till systemen och politiken är låg och där brottsligheten är hög.

Vad Sverige behöver är ett samhälle där alla hjälps åt efter förmåga och där ingen lämnas efter. Ett barns framtid, utbildning, inkomst och hälsa ska inte avgöras utifrån var hen växer upp eller vilka föräldrar hen har. Jämlika samhällen är friskare samhällen där människor upplever mer trygghet, delaktighet och frihet, där både tillväxt och inno­vation kan öka.

Det är dags att Sverige inrättar en nationell handlingsplan för att utjämna inkomst­skillnaderna. En långsiktig strategisk plan som inte arbetar med enskilda isolerade sats­ningar utan som har ett brett perspektiv som innefattar en människas hela liv och alla delar av samhället.

 

 

Elin Lundgren (S)

Patrik Engström (S)