Motion till riksdagen
2020/21:1624
av Magnus Manhammar och Mattias Vepsä (båda S)

Inrätta ett omställningsutskott i riksdagen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att inrätta ett omställningsutskott i riksdagen och tillkännager detta för riksdagsstyrelsen.

Motivering

Den 4 november 2016 trädde det globala klimatavtalet från Paris i kraft. Kärnan i avtalet är att minska utsläppen av växthusgaser. Avtalet slår fast att den globala temperatur­ökning­en ska hållas väl under två grader och att man ska sträva efter att begränsa den till 1,5 grader. Avtalet innebär också att länder successivt ska skärpa sina åtaganden och förnya eller uppdatera dessa vart femte år. En global översyn av de samlade åtagandena kommer också att ske vart femte år med start 2023. Principer för uppföljning och rappor­tering etablerades.

Regering och riksdag har vidtagit en rad åtgärder för att omställningen ska kunna genomföras. Sverige har lanserat en global ledarskapsgrupp för att minska industrins utsläpp, tillsammans med Indien. Sverige ska ligga i framkant när det gäller samhällets omställning.

Det är dags att se över möjligheterna att inrätta ett omställningsutskott i riksdagen. Då får vi fler förtroendevalda i riksdagen som jobbar direkt med denna fråga.

 

 

Magnus Manhammar (S)

Mattias Vepsä (S)