Motion till riksdagen
2020/21:1608
av Lars Thomsson (C)

Samexistens mellan militära och civila verksamheter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utveckla lagar som möjliggör samexistens mellan militära och civila verksamheter i militära påverkansområden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Tofta skjutfält började etableras 1898 och omfattar ca 2 700 ha. Det är ett unikt övnings­fält eftersom det kan användas till alla försvarets vapenslag. Mellan 2004 och 2018 när försvaret hade en låg närvaro på ön så nyttjades enbart delar av övningsfältet. Efter åter­etableringen 2018 så nyttjas hela övningsfältet. Det finns ett nytt miljötillstånd som börjat gälla, trots att det är överklagat och ligger på regeringens bord för avgörande.  

Försvaret har sedan gammalt en stark folklig förankring på Gotland. Grannar har sedan länge varit vana vid militär närvaro och militärt buller, utan att det skapat nämn­värda intressekonflikter. Därför var den absoluta merparten av gotlänningarna positiva till återetableringen av P18 på ön. 

Problemen med det nya miljötillståndet är att påverkansområdet, tidigare kallat in­fluensområde, som omger övningsfältet är ca tio gånger större än det var med tidigare tillstånd. Förklaringen sägs vara ny lagstiftning, oklart vilken lagstiftning, som är styr­ande för detta. Den kraftiga utökningen av påverkansområdet har tillkommit trots att det är samma vapendimensioner och vapenslag som nyttjats sedan lång tid tillbaka. Den helt styrande aspekten för storleken av påverkansområde är bullerutbredningen

Inom påverkansområdet läggs det en våt filt för utveckling och byggande. Därmed blockeras ett område mellan södra Visby till södra Tofta som är ca 2 mil långt och som sträcker sig ca 1 mil inåt land. I detta område blir det i praktiken byggförbud, med undan­tag för antagna detaljplaner. Till saken hör att just detta område har varit ett av de vikti­gaste expansionsområdena på hela Gotland, med en omfattande nybyggnation av bostäd­er de senaste 15 åren. Väldigt få i det berörda området känner sig störda av militärbullret i sin vardag idag. 

Inom påverkansområdet som omfattar fyra socknar bor det ca 4 400 personer. Lag­tolkningen numera är att de befintliga 4 400 boende inom påverkansområdet inte är i konflikt med miljötillståndet, men tillkommer det en enda ny bostad så hotas hela den militära verksamheten på övningsfältet. Trots att det finns ett giltigt miljötillstånd som ger militären rätt att bedriva sin verksamhet. Denna rättstolkning kan inte vara rimlig. Den skapar onödiga intressekonflikter mellan de militära och de civila intressena, där båda parter blir lidande. Till exempel riskerar denna konstlade konflikt att försvåra rekryteringen av lokalt förankrad personal till försvaret framöver.  

Den militära bullerpåverkan finns på många håll i Sverige, och kommer sannolikt öka framöver när försvarsmakten byggs ut på nya ställen. Därför är det angeläget att det ska­pas lagstöd så att den militära verksamheten och civil verksamhet kan samexistera. Det behöver utvecklas lagar där det inom militära påverkansområden är möjligt med nybygg­nad av bostäder med fokus på inomhusmiljön och där utomhusmiljön tillåts vara buller­påverkad eftersom det finns ett giltigt miljötillstånd. Vidare bör ett liknande resonemang kunna föras som med trafikbuller, där lagstiftningen tillåter en tyst sida och en bullerut­satt sida, utan att det medför olägenheter för människor.

Med stöd i det ovan anförda bör därför riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening vad som anförts i motionen om att utveckla lagar som möjliggör samexistens mellan militära och civila verksamheter i militära påverkansområden.

 

 

Lars Thomsson (C)