Motion till riksdagen
2020/21:1595
av Patrik Björck och Carina Ohlsson (båda S)

Statlig närvaro i kommunerna


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga behovet av lokala kontakt- och servicepunkter för statlig verksamhet i landets kommuner och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Allt fler av landets kommuner saknar idag fast statlig närvaro i sina kommuner. Såväl polis, arbetsförmedling, försäkringskassa som Skatteverket har centraliserat sin verksamhet och lämnat de mindre kommunerna. Statliga servicekontor har ersatt de specifika kontoren i ett antal kommuner men enskilda medborgares möjlighet till personlig kontakt med statliga myndigheter och servicefunktioner har försämrats.

Utredning redan gjord

År 2009 överlämnade Lars Högdahl Utredningen om utveckling av lokal service i samverkan (Fi 2007:06) till regeringen.

Utredning tog upp många av de problem som sedan dess accelererat och är en del i att många människor som bor utanför de större städerna känner sig åsidosatta av samhället.

Utredningen föreslår precis som dess rubrik säger service i samverkan. Det innebär inte att varje enskild myndighet ska ha ett eget kontor i varje kommun. Däremot ska det finnas en lokal kontaktpunkt för statliga myndigheter, gärna i samverkan med kommunen.

En utveckling har skett vad det gäller denna form av kontor, och regeringen har utlovat fler etableringar, men vi ser hur mer behöver göras – inte minst i vårt eget område Skaraborg.

Medborgarperspektiv går före myndighetsperspektiv

Läser man de remissvar som inkom på Högdahls utredning så kan man konstatera att de flesta remissinstanserna var positiva. Inte minst kommunerna såg möjligheter att tillgodose stora delar av sina invånares behov av kontakt med statliga myndigheter genom den föreslagna lösningen. De som var mest negativa var de berörda myndig­heterna. Här handlar det om att prioritera medborgarperspektivet före myndighetsper­spektivet. Myndigheterna finns till för medborgarna inte det motsatta.

Servicekontor

En samordning i servicekontor har skett på orter där myndigheterna redan fanns representerade. Nya servicekontor ska öppnas på ett antal platser i landet.

Detta är ett steg i rätt riktning, inte minst vad det gäller samverkan mellan olika myndigheter och deras kontaktyta gentemot medborgarna. Det bör finnas ett statligt kontaktcenter genom service i samverkan i landets samtliga kommuner. Serviceutbud, bemanning och samverkanspartners kan variera utifrån lokala behov och förutsättningar.

Goda möjligheter

Sveriges myndigheter har ett gott anseende, vilket vi kunnat se inte minst nu under coronapandemin. Ett av skälen till detta har varit just närheten till medborgarna. Den lokala närvaron har inneburit att myndigheterna haft en kännedom om förutsättningarna på orten och kunnat hitta lösningar utifrån dessa givna förutsättningar. Personlig kontakt har dessutom ingett ett förtroende och myndigheten har haft ett ansikte.

Teknikutvecklingen har gett oss möjligheter till kommunikation på andra sätt och möjlighet till 24-timmarsmyndigheter. Detta är positivt, men ensidig hänvisning till tekniska lösningar drabbar i slutändan de som inte har eller är bekväma med tekniken. Detta är oftast de människor som dessutom är i mest behov av stöd och hjälp.

Vi ser en lokal gemensam kontaktpunkt – servicepunkt – för statlig verksamhet som en lösning på detta problem. Denna kan med fördel skapas i samverkan med kommu­nen.

 

 

Patrik Björck (S)

Carina Ohlsson (S)