Motion till riksdagen
2020/21:1593
av Patrik Engström m.fl. (S)

Infrastruktur i Dalarna


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för investeringar i infrastruktur i Dalarna och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Dalarna har en mycket stark industri som ligger i framkant i högteknologisk och hållbar produktion. För industrin är hållbarhet och lågt koldioxidavtryck en fördel i den hårda globala konkurrensen. Men för industris konkurrenskraft är utvecklingen av effektiva och hållbara transporter helt avgörande.

Regeringen behöver prioritera investeringar i infrastrukturen för att stimulera ekono­min och skapa arbetstillfällen här och nu. Med rätt investeringar kan vi skynda på klimatomställningen, säkra konkurrenskraftiga transporter samtidigt som man bekämpar arbetslösheten. I Dalarna sammanstrålar de nationella och regionala viktiga nord-sydliga och öst-västliga järnvägs- och vägstråken som utgör basen för Dalarna som ett av landets absolut största godsgenererande län. Dalarna är ett transitlän för den omfattande nord-sydliga godstrafiken i Sverige. Vart fjärde godståg (per dygn) på svensk järnväg har sitt ursprung i eller passerar Borlänge. Även Dalarnas närhet till Mälardalen ger förutsättningar för samverkan och ett gemensamt arbete för utveckling av en storregio­nal struktur i Mellansverige.

I Dalarna behövs ökade satsningar bland annat på Dalabanan för att underlätta pendlingen och för att säkra effektiva och hållbara transporter för industrin och besöks­näringen. Arbetet med elektrifiering av hela transportsektorn behöver intensifieras där näringslivet måste fortsätta investera i fordon med ny teknik samtidigt som det offent­liga behöver säkerställa den infrastruktur som elektrifiering kräver. Det handlar om exempelvis laddinfrastruktur för lastbilar, personbilar, elflyg men också om fortsatt elektrifiering av järnvägen. Genom att höja vikten och längden på lastbilar kan vi effektivisera transporterna, öka trafiksäkerheten och minska utsläppen.

Vi ser nu dessa fördelar på de vägar där det har blivit möjligt att köra med tyngre lastbilar. Tyvärr finns det fortfarande många broar i Dalarna som inte klarar av de tyngre lastbilarna. Här behövs initiativ som kan skynda på denna process samtidigt som regeringen behöver överväga regeländringar för att tillåta längre lastbilar. Även på järnvägar behövs åtgärder för att möjliggöra transporter med både längre och tyngre tåg. Dalarna är ett av landets ledande besöks- och exportlän, vilket innebär ett hårt tryck på transportsystemet i och genom länet. En väl fungerande infrastruktur är avgörande för Dalarna. Med rätt investeringar kan vi skynda på klimatomställningen, säkra konkurrenskraftiga transporter samtidigt som man bekämpar arbetslösheten.

 

 

Patrik Engström (S)

 

Roza Güclü Hedin (S)

Maria Strömkvist (S)