Motion till riksdagen
2020/21:1582
av Johan Andersson m.fl. (S)

Ordning i trafiken


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att utvidga omfattningen på hjälmkrav och tillkännager detta för regeringen.

Hjälm på barn i cykelkärra

En cykelkärra ses som en del av cykeln, vilket gör den till ett trehjuligt fordon och därför krävs inte hjälm på barn under 15 år av lagen i dagsläget. Cykeltrafiken blir allt snävare, snabbare och situationen på cykelbanorna på många håll i landet är trängre än någonsin. En trehjuling är visserligen stadigare än en tvåhjuling och visst sitter ett barn mer skyddat i en cykelkärra men givet det tuffa klimatet på en del cykelvägar samt barns känsliga huvuden så känns det ändå rimligt att låta lagen om hjälm för barn under 15 år även omfatta barn i cykelkärra.

Hjälm och elsparkcykel

Elsparkcyklarna är en relativt ny företeelse som spridit sig snabbt. Meningarna om fordonet skiljer sig en hel del åt. Många tycker att det är ett snabbt smidigt sätt att ta sig fram medan andra tycker att det är ett otyg. Oavsett åsikterna kring fordonet så är det rätt snårigt vad som gäller kring framförande av elsparkcyklar.

Om en elsparkcykel klassas som cykel, det vill säga har en maxhastighet på 20 km/h och en motoreffekt på max 250 watt, krävs följande utrustning:

Det finns kraftfullare elsparkcyklar som närmast liknar kategorin moped. Då ska du ha rätt behörighet för att få köra den, plus hjälm, försäkring och registrering.

Vården har sett en snabb ökning av skador till följd av framförande av elsparkcykel. Merparten av de skador de får ta hand om är skador på huvudet och kanske främst ansiktet. De bedömer att en hjälm med hakskydd skyddar bättre än en vanlig cykel­hjälm.

Regeringen har gett Transportstyrelsen i uppdrag att utreda behovet av förenklade regler för eldrivna enpersonsfordon. Utredningen skall lämna sin slutgiltiga rapport senast den 1 mars 2021. Rimligt vore att någon form av krav på hjälm för alla klasser av elsparkcyklar blir resultatet av utredningen, även för förare som är över 15 år.

 

 

Johan Andersson (S)

 

Eva Lindh (S)

Johan Löfstrand (S)

Mattias Ottosson (S)

Teresa Carvalho (S)