Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att investera mer i Dalabanan och tillkännager detta för regeringen.
Dalarna är ett stort län, det fjärde största till ytan i Sverige. Det är långa avstånd i Dalarna, från norra delen till den södra kan man jämföra med avståndet mellan Stockholm och Göteborg. Dalarna har en stor exportindustri och besöksnäring. En förutsättning för att export- och besöksnäringen ska kunna fortsätta att växa är väl fungerande transporter
En vanlig dag reser ca 50 000 personer sträckan Mora–Stockholm. Samtidigt går det mellan 20–30 godståg längs samma sträcka.
Dagens infrastruktur längs Dalabanan är utformad så att det blir en begränsning av tillgänglighet till arbetstillfällen, arbetskraft och uppdragsgivare. Ska vi kunna möta den ökade miljömedvetenheten som framförallt finns bland ungdomar måste tillgängligheten öka för framtidens tågresor, och Dalabanan måste ha högre kapacitet. Dalabana måste bli ett tillförlitligt och väl fungerande transportstråk som möjliggör hållbar tillväxt i hela regionen – både ekonomisk, social och ekologisk.
Hela Sverige gynnas av att Dalabanan förbättras då Dalabanan knyter ihop Dalarna med den snabbt växande Mälar- och Storstockholmsregionen. Genom att påbörja en utveckling av Dalabanan i dag kan vi bidra till att stärka både regionens och hela Sveriges ekonomi.
Den nationella planen för transportsystemet 2018–2029 innefattar inte nödvändiga åtgärder för att korta restider längs Dalabanan och utveckla länen längs med sträckan.
Möjligheterna till en levande landsbygd i interaktion med städerna leder till att hela Sverige tjänar pengar. Nu måste prioriteringar med åtgärder och förbättringar till som krävs efter Dalabanan för att tillgodose framtida och ständigt ökade transportbehov av både människor och gods.
Malin Höglund (M) |
|