Motion till riksdagen
2020/21:1534
av Joar Forssell m.fl. (L)

Rovdjurspolitik för en vardag på landet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att den regionaliserade rovdjursförvaltningen bör stärkas och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om skyddsjakt när rovdjur orsakar skador för lantbrukare, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Vi vill att människor ska kunna bo och arbeta i hela Sverige, att den som vill ska kunna ha husdjur, hålla tamboskap, arbeta med skogsbruk och se småbarn leka i skogsbrynet. Vi vill värna biologisk mångfald, samtidigt som Sverige ska nå målet i livsmedels­strategin. Detta kräver klok, välavvägd rovdjursförvaltning.

I rovdjursfrågan krockar ofta de som vill värna alla rovdjurs rätt att vara många, leva och ströva fritt, och de som helt vill bli av med varg och andra rovdjur en gång för alla. Vi anser att det är fullt möjligt att förena hållbar natur med hållbara villkor för män­niskor.

Svensk livsmedelsstrategi är tydlig med att livsmedelsproduktionen ska öka. Det innebär att mjölkbönder och fårfarmare runtom i landet måste ha goda förutsättningar att förse skolor, äldreboenden och Icabutiker med mat. Alltså måste människor kunna och vilja leva på landsbygden. Och alltså måste rovdjursskadorna minska. Vi vill också att fler ska vilja bli jägare för att vårda naturen och säkra starka viltstammar. Tillgång till jaktmarker är viktigt, står det i vårt partiprogram – det förutsätter att man vågar sig ut med sin hund i skogen.

Vårt mål är att vargen och andra rovdjur ska bibehålla gynnsam bevarandestatus, samtidigt som landsbygden värnas och kan växa. Idag blir dock vargarna fler där de redan är som flest i vårt land. I Mellansverige och mot norska gränsen är den svenska vargstammen bland Europas tätaste. Människor förlorar sina hundar här. Bönder vågar inte ha kvar sin tamboskap. Får dödas eller blir inte dräktiga när de skrämts i hagarna.

Riksdagen har fattat ett beslut om hållbar rovdjurspolitik som tar hänsyn både till rovdjuren och till de människor som lever nära dem. Detta beslut måste implementeras till fullo. Detta kräver bred förankring av svensk rovdjurspolitik, särskilt bland männi­skor som lever i rovdjurstäta områden. Lagstiftningen måste också minska illegal jakt, inavelsproblem och rovdjursangrepp. När rovdjur orsakar skador för lantbrukare föreslår vi att skyddsjakt enklare ska kunna beviljas än idag. Vi vill även att regionala beslut enklare ska kunna minska vargen i antal där vargarna idag är som flest. Våra barnbarn ska växa upp i ett land där det finns vilda djur i skogarna, men de måste också själva våga röra sig i de skogarna. Så enkelt är det.

 

 

Joar Forssell (L)

 

Maria Nilsson (L)

Lina Nordquist (L)